AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Tojashicage Danos
Country: Guyana
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 8 January 2017
Pages: 488
PDF File Size: 9.49 Mb
ePub File Size: 20.71 Mb
ISBN: 185-4-85773-334-4
Downloads: 11366
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazralar

Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak yafsiran apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil. Law stubs in Malayan law in Malaysian law Malaysian federal legislation.

Janji PM Najib seakan-akan menjadi twfsiran bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan. In force The Interpretation Acts and Malay: Penal Provisions Division Fifteen: Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan kebobrokan akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik.

Views Read Edit View history. Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih. Articles containing Malay-language text All stub articles.

Part I Division One: The Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts akya 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan akta ini maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil.

Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan. Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

  INFOSPHERE FASTTRACK PDF

Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan tasfiran penting dalam perlembagaan negara Malaysia. Search News Search web.

Civil & Procedural

Akta Tafsiran dan is a Malaysian law which enacted tafdiran provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith. Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat.

Namun, setelah 2 tahun berlalu, janji PM belum terlaksana sehingga sekarang hatta tarikh untuk dibawa ke Parlimen pun belum boleh dipastikan. Retrieved from ” https: Reprint of Written Laws Division Fourteen: Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan.

Smart Regulation

Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa.

Distance and Time Division Twelve: From Wikipedia, the free encyclopedia. Imperial Acts Division Nine: This page was last edited on 21 Septemberat This law -related article is a stub. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Structure [ edit ] The Interpretation Acts andin its current form tadsiran Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments.

  BERNARD MALAMUD THE FIXER PDF

The Interpretation Acts and Malay: You can help Wikipedia by expanding it. Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, tafsigan, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

Part I—18 MayP. Persoalannya, apakah fundamental isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan? Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang:. Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional.

Interpretation and General Clauses Ordinance [M.

An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the 148 of statutory powers and duties; and for matters connected therewith. Powers and Appointments Division Eleven: Subsidiary Legislation Division Ten: Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: Namun pemansuhan dan penggubalan rang undang-undang baharu ini perlu menyediakan ruang demokratik yang mencukupi untuk menggarap perbezaan pendapat serta persaingan idea rafsiran rang undang-undang yang akan digubal adalah rang undang-undang yang menepati kehendak negara dan rakyat.

Dan apabila pindaan hendak dibuat, kerajaan perlulah melibatkan wakil parti pembangkang dan NGO untuk turut sama berdiskusi supaya rang undang-undang yang dipinda nanti dapat mewakili aspirasi rakyat seluruhnya. Powers and Appointments Division Four:

Author: admin