KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Nigul Mezinos
Country: Peru
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 4 March 2010
Pages: 333
PDF File Size: 3.16 Mb
ePub File Size: 1.69 Mb
ISBN: 973-3-32562-552-8
Downloads: 18231
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yocage

Kerumun lebah yang terlepas iaitu lebah “liar” atau sebenarnya jalang tersebar cepat sejauh Dataran Besar sehingga mendahului para penjajah. Apini inferred from nuclear and mitochondrial DNA sequence data” [Mol. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis kolon dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana.

Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur. Nampaknya ia hanya mencapah daripada saudara-saudara Timurnya ketika Miosen Akhir. Apis Linnaeus Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut leabh dijual kepada pemelihara lain.

Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam gua ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan oleh itu mematahkan aliran gen.

Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika. Lilin ini digunakan untuk membentuk dinding dan pelitup indung.

  DISEO DE EXPERIMENTOS ROBERT O KUEHL PDF

Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Apis LinnaeusSpesies Subgenus Micrapis: Ia tidak mencari makanan dan akan mati setelah mengawan dengan ratu. Diambil daripada ” https: Lebah madu sebagai satu kumpulan nampaknya berpusat awalan di Asia Tenggara dan Asia Tenggara termasuk Filipinakerana semua kecuali satu i. Biarpun sengat itu boleh juga menembusi sendi rangka luar yang anjal pada apendej serangga lain dan oleh itu digunakan dalam pertempuran sesama ratu lebahnamun bagi pertahanan Apis cerana terhadap serangga lain seperti tebuan pemangsa, pertahanan ini biasanya dilakukan dengan mengepung musuh dengan sekerumun lebah pekerja yang menggetar-getarkan ototnya dengan cukup kuat sehingga memanaskan musuh itu sampai mati.

Dicapai pada 2 April Lebah-lebah Apis yang terawal muncul dalam rekod fosil pada sempadan Eosen — Oligosen juta tahun dahulu dalam mendapan Eropah. The University Press of Kentucky. Apis mellifera bukan hidupan asli benua Amerika, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah. Apis andreniformis Apis florea Subgenus Megapis: Lebah kacukan ini lazimnya lebih langsang dan hasil madunya tidak setanding dengan lebah madu Eropah, tetapi ia juga lebih kalis penyakit dan lebih rajin mencari makanan.

Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.

Molecular Phylogenetics and Evolution. Pendeta wanita di Delphi digelar “Lebah Delphi”. Ratu lebah biasanya mengawan dengan berbilang ekor lebah matang.

Propolis atau pelekat lebah diperbuat daripada resin, balsam dan sap pokok. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

  BS 499-1 PDF

Seperti dengan madu, lilin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan. Kaedah ini adalah dengan pemelihara lebah memindah kokun jantan dan pekerja ke dalam kotak baharu. Sengatnya mmadu tidak mampu menembusi kulit manusia, maka sarang dan kerumun lebah boleh ditangani tanpa memakai banyak kelengkapan perlindungan.

Kebanyakan hasil tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu.

Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar. Di kalangan ahli-ahli Apis yang wujud, spesies-spesies yang lebih asasi menghasilkan indung madu yang tunggal dan terdedah, manakala spesies yang lebih baru berevolusi pula bersarang dalam rongga yang lebih tertutup dan membuat berbilang indung, dan inilah yang amat memudahkan pembelajinakan lebah madu berkenaan.

Lebah madu Julat zaman: Dicapai pada 5 April Tugasan lain yang dilakukannya termasuk menyediakan jeli raja untuk makanan ratu dan anak-anak lebah, membersihkan haif, membina kom, mengawal haif dan lain-lain.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni lebah kelulut. Alel seks lebah kolooni polimorfasalkan wujudnya dua varian yang berbeza, lahirnya lebah betina.

Author: admin